6 Fouten die jouw doelstellingen saboteren!

 

Iedereen begint vanaf een bepaald punt in zijn of haar weg naar een goed fysiek en gezonde leefstijl. Toch zijn er veel fouten die zowel door beginners als gevorderden gemaakt worden. Hieronder staan de meest voorkomende fouten die gemaakt worden met bijbehorende tips om deze te voorkomen.
 

  1. Je stelt onrealistische doelen

Waarschijnlijk de meest voorkomende fout bij beginners is dat er onrealistische doelen worden gesteld. Niemand kan meteen zijn of haar leefstijl 180 graden omslaan, ook jij dus niet. Niemand wil het zogenoemde jojo effect ervaren, dus stel realistische doelen waarvan je 100% zeker weet dat je ze zult halen.
Tip: stel een doel voor de lange termijn op, maar maak ook tussentijdse doelen. Wil je 20 kilo verliezen? Begin met een doel van 1-2, dan 5, dan 10, etc. Elk stapje is een prestatie op zich en zelfs als je je einddoel niet haalt, heb je wel een hele reeks prestaties verricht! Elke kilo die je verliest kan een extra motivatie zijn om die volgende kilo ook eraf te krijgen!

  1. hebt geen plan van aanpak

Je hebt een doel vastgesteld voor jezelf, maar hoe ga je dat realiseren? Je stapt de sportschool binnen, maar wat dan? Hoe ga je ervoor zorgen dat je gestructureerd de sportschool blijft bezoeken, dat je weet wat je moet doen, dat je efficiënt te werk gaat en dat je niet continu loopt na te denken over wat je nu weer moet gaan doen. Kortom: hoe zorg je voor duidelijkheid?
Dit is iets wat heel veel mensen, niet alleen beginners, niet begrijpen bij training: je hebt een plan van aanpak nodig. De meeste lopen de sportschool binnen, gaan maar even aan de slag met waar ze die dag zin in hebben of wat ze op internet gezien hebben, om vervolgens weer naar huis te gaan. Dag na dag, week na week, maand na maand, zonder de progressie te boeken die ze voor ogen hebben. Waarom? Zou het niet makkelijker zijn om voor jezelf doelen op te stellen, met een schema te werken en te weten wat je moet doen, wanneer je het moet doen en hoe vaak? Een plan van is daarom erg belangrijk. Weet wat je doet, waarom je dat doet, en wat je moet doen als het niet verloopt zoals je zou willen.
Tip: zorg voor een plan met duidelijk stappen, zodat je geen stress hebt en je efficiënt te werk gaat. Zorg dat het voor jezelf goed vol te houden is op de lange termijn en dat je er plezier in hebt.

  1. Je houdt je progressie niet bij

Dit is iets wat voor praktisch iedereen in de gemiddelde sportschool geldt. Mensen komen trainen en hebben wellicht een vaag idee van wat ze de komende periode gaan doen, maar hebben geen enkel zicht op of ze daadwerkelijk progressie maken.
Tip: zorg ervoor dat je voor jezelf alles bij houdt. Koop een notitieblok of maak een bestand aan op je computer en  noteer je training. Noteer de oefeningen, het aantal sets , het gewicht dat je hierbij hebt gebruikt en hoe vaak je dat gewicht hebt verricht. Zo kan je precies zien of je progressie hebt geboekt!

  1. Je vergelijkt jezelf met anderen

Iedereen is anders, dus vergelijk jezelf dan ook met niemand. Natuurlijk zal je overeenkomsten hebben met andere personen, maar niemand is helemaal gelijk. Kracht verschillen, verschil in genetische potentie, verschil in spiervezeltype opmaak, verschil in levensstijl, verschil in dagelijkse activiteiten, verschil in belastbaarheid, etc. Zorg ervoor dat je rekening houdt met wat voor JOU optimaal is, niet wat voor een willekeurige vreemde toevallig werkt.
 
Tip: houd rekening met je eigen variabelen. Wat zijn je sterke punten, wat zijn je zwakke punten? Wat zijn je beperkingen? Hoe is je levensstijl? Wat kun je veranderen in je eigen leven? Hoe zorg je voor JOUW resultaten? Stop met jezelf te vergelijken met anderen, je bent je eigen persoon en hebt alleen invloed op jezelf.

  1. Je blijft tot falen trainen

Om vooruitgang te kunnen boeken, moet je lichaam kunnen herstellen. Het principe van supercompensatie is hierbij aan de orde. Om sterker te worden, moet je lichaam kunnen herstellen van de prikkel die je tijdens je training hebt verzorgd. Continu tot falen blijven trainen, training na training, zal ervoor zorgen dat je lichaam niet goed kan herstellen van de belasting. Je belastbaarheid neemt na verloop van tijd af, door de te hoge belastbaarheid. Belasting en belastbaarheid moeten dusdanig op elkaar afgesteld zijn, dat er een stijgende lijn kan ontstaan qua progressie. Daarnaast zal je zenuwstelsel continu een klap krijgen, waardoor je op den duur ook vermoeidheid symptomen kunt gaan ervaren. Ondanks dat men dit vaak ‘overtraining’ noemt, kan het beter worden bestempeld als ‘overreaching’ waarbij je continu te hoog wilt reiken.
Tip: stop 1-2 herhalingen voordat je faalt. Continu tot het gaatje gaan is niet nodig. Tot falen trainen kán een nuttige tool zijn, indien goed ingezet, maar dit continu nastreven leidt sneller tot regressie dan progressie. Zorg dat je kunt herstellen en stop met jezelf slopen.

  1. Je negeert je voeding

Ongeacht wat je doel is, voeding is de basis van alles. De energiebalans is de basis. Wil je aankomen? Eet meer. Wil je afvallen? Eet minder. Het is in realiteit vrij simpel, ondanks dat de media en allerlei marketingoplichters je van alles wijs willen maken.
Je kunt zoveel en zo hard trainen als je wilt, als je voeding je lichaam niet in haar behoefte voorziet, zullen de resultaten achter blijven of zelfs volledig uitblijven. Voorkom de kans dat je je tijd verdoet en zorg dat je voeding in orde krijgt.
Tip: bekijk je huidige voedingspatroon en zoek naar verbeterpunten. Kom je niet aan? Eet meer. Val je niet af? Eet minder. Wil je op maat gemaakte voedingsschema’s? Neem contact met ons op en wij helpen je!