Plaatselijk vet verbranden, feit of fabel?

Plaatselijk vet verbranden, feit of fabel?

Overal waar je tegenwoordig kijkt zie je ‘perfecte lichamen’. Tv reclames, social media en tijdschriften, je ziet ze overal. En wanneer jij in de spiegel kijkt denk je vaak, had ik maar wat harder getraind het afgelopen jaar…
We worden dood gegooid met tv reclames over snel vet verbranden met behulp van verschillende pillen of diëten. Met bijna niks doen zal het vet dan binnen enkele maanden verdwijnen, precies op de plekken waar jij het niet wilt hebben! Klinkt geweldig, maar in werkelijkheid is dit onmogelijk. Plaatselijke vet verbranden is helaas een fabel.
Kan je plaatselijk afvallen?
Het is dus een misvatting dat je plaatselijk kunt afvallen. Veel mensen denken dat je met een zware buikspier work-out buikvet kunt verliezen. Helaas werkt ons lichaam simpelweg niet zo. Wil je vet verliezen op die vervelende plekken, dan zal je moet afvallen over je hele lichaam en vaak meer dan je denkt. Voor je lichaam kan je ook niet bepalen waar het haar vet kwijt raakt. Bij de één slaat het vet zich juist op bij de buik en bij de ander juist op de heupen. Dit is per lichaam verschillend. Dit maakt het daarom ook een stuk lastiger om precies vet te verliezen op de plekken waar jij het graag weg wilt hebben.
Vet is op bepaalde lichaamsdelen ‘hardnekkig’. Echter is dit pas merkbaar wanneer het vetpercentage al vrij laag is. Bij vrouwen geldt dit voor een vetpercentage onder de 16% en bij mannen onder de 10%. Dit ‘hardnekkige’ vet ga je alleen kwijtraken door nog meer vet te verliezen. Geduld is hierbij erg belangrijk, maar met name een negatieve energie balans.
Negatieve energiebalans VS Vet verbranden

Met een negatieve energiebalans bedoelen we heel simpel dat je meer calorieën moet verbranden dan dat je binnen krijgt. Oftewel, minder calorieën binnenkrijgen dan dat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft om de dagelijkse activiteiten te volbrengen.
Specifieke spiergroep

Vaak denken en vooral hopen mensen dat ze vet verliezen door een bepaalde spiergroep veel te trainen waar juist dat extra vet zet. Helaas werkt het niet zo. Wanneer je namelijk een bepaalde spiergroep veel traint, laten de vetcellen rondom die spiergroep los. Deze komen in je bloedbaan terecht. Vetcellen die verder van deze spiergroep zitten, laten hierdoor automatisch minder vet los. Dat het vet in je bloedbaan komt, betekent helaas niet dat het ook meteen verbrand wordt. Het is zelfs mogelijk dat het vrijgemaakte vet gewoon weer opgeslagen wordt in dezelfde vetcellen.
Echter is er op dit  gebied nog niet genoeg onderzoek gedaan, om het volledig uit te sluiten. Met de info die we nu hebben, kunnen we de conclusie trekken dat het bereiken van ‘spot reduction’ nutteloos is.
Conclusie
Ondanks dat de media je graag anders doet geloven, kun je niet plaatselijk vet verbranden. Wil je afvallen, zorg dan voor een negatieve energiebalans. Oftewel, minder eten en meer bewegen!